Dulea Virgil, omul de afaceri constantean, caruia in 2007 i-au fost sechestrate 140 kg de aur a fost achitat definitiv

Dupa 12 ani de controale, inspectii fiscale, anchete si procese, impanate cu abuzuri, intr-un scenariu demn de un film, omul de afaceri constantean Dulea Virgil a fost achitat definitiv.
Pe 11 aprilie 2019, judecatorii de la Curtea de Apel Constanta s-au pronuntat definitiv in dosarul in care Dulea Virgil era acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani.
Decizia instantei de apel a fost aceea de respingere a acuzatiilor aduse de procurori si ANAF, mentinand astfel sentinta data de instanta de fond unde Dulea Virgil a fost achitat pentru toate capetele de acuzare si unde s-a dispus restituirea valorilor ridicate cu aproape 12 ani in urma.
Luam un interviu d-lui Dulea Virgil pentru Jurnal 365.
Reporter : Cand si cum a inceput aceasta poveste?
Dulea Virgil : Totul a inceput pe 26 septembrie 2007, cand un numar de aproximativ 20 de comisari de la Garda Financiara si inspectori O.P.C. au fãcut un control simultan pe toate cele 12 puncte de lucru şi sediu ale S.C. IFN Master Credit S.R.L., institutie financiara avand ca obiect de activitate acordarea de imprumuturi pe amanet si comert cu metale pretioase, eu fiind asociat si administrator.
Controlul s-a finalizat noaptea, iar rezultatul a fost ca nu au gasit nimic in neregula.
Tot pe 26.09.2007, doi comisari ai Garzii Financiare, respectiv Radu Cristian care era seful Garzii Financiare la vremea aceea şi Hristu Tudoruş, au încercat sa faca un control şi în imobilul lipit de sediul firmelor mele, imobil pe care il detin ca persoana fizica si pe care il folosesc ca birou, insa nu le-am permis in lipsa autorizatiei de perchezitie.
Mentionez ca legea imi permitea acest refuz.
Asta insa i-a deranjat foarte tare , s-au simtit umiliti si jigniti in mandria lor de ,,micuti dumnezei”.
Au plecat bombanind sa faca rost de autorizatie, solicitand in aceasta perioada supravegherea imobilului de catre jandarmerie.
Autorizatia de perchezitie se emite de catre un judecator in cazul in care exista un dosar penal .
In cazul meu nu exista dosar penal, insa ce mare lucru sa faci unul, cand ,,pixul” e la tine.
Dupa aproximativ 24 de ore au venit cu autorizatia si cu o ,,mica armata’” de comisari de politie si garda financiara, flancati de DIAS si Jandarmi si au inceput perchezitia.
Probabil au fost si lunetisti pe cladirile din jur dar nu i-am observat.
Reporter : Cat a durat si ce s-a intamplat la perchezitie?
Dulea Virgil : Perchezitia a durat 48 de ore, continuu. Au fost implicati in jur 30 de comisari, atat de la Garda Financiara cat si de politie din cadrul IPJ-Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF).
Comisarul sef Tomescu Ioan, seful SIF, l-a desemnat pe comisarul Constantinescu Paul sa coordoneze perchezitia.
Mi-au spus ca la final vor ridica toate valorile in vederea continuarii cercetarilor.
Dupa ce s-au dumirit ei ca am documente de provenienta pentru toate valorile, ca toate actele sunt in regula, s-au gandit ca nu exista nici un risc sa incheie actiunea fara nici o masura impotriva mea, asa ca a venit unul dintre ei la mine si mi-a spus intre patru ochi:
Problema se poate rezolva. Te costa 100 mii de Euro. Dam 30 de mii la parchet, 30 de mii la politisti, 30 de mii la garda si 10 mii diverse cheltuieli, OPC, etc.
Stiind ca am respectat legea, ca am acte de provenienta pentru valori, nu am fost de acord.
Atunci, a spus: ,,bineeeee”…… si mi-a aruncat o privire amenintatoare care tradusa in cuvinte suna cam asa: ,,nu stii ce te asteapta!! ”.
Acum imi dau seama ca a avut dreptate. Daca as fi stiut ce urmeaza le dadeam.
La momentul respectiv credeam ca ma voi putea adresa unei instante care sa constate abuzul si sa dispuna restituirea valorilor.
Din pacate nu e asa. Daca ti s-a intocmit dosar penal esti la mana lor. Daca vor ei dau NUP (neinceperea urmaririi penale) sau SUP (scoatere de sub urmarire penala), daca nu, te tin in sah cat vor ei, apoi ca sa nu fie acuzati ca s-a prescris fapta te trimit in judecata. Daca au apucat sa ridice valori sau sa aresteze preventiv, chiar daca nu au gasit probe, vor face tot posibilul sa obtina o condamnare pentru a-si justifica abuzul.
N-am crezut ca se pot face astfel de abuzuri ,,sub umbrela legii”.
Perchezitia s-a finalizat cu ridicarea ,,in vederea continuarii cercetarilor” a intregii cantitati de aur, mare parte inventariat iar ce nu au reusit sa inventarieze a fost ridicat la gramada urmand sa-l inventarieze la politie.
Au mai ridicat deasemenea toate sumele de bani gasite.
Reporter: Ati avut documente justificative pentru aur si bani?